vonapa

Direktlänk till inlägg 27 januari 2010

Lite hundgratäng kanske?

Av J Von Apa - 27 januari 2010 16:39

När ska kött från övriga djur


förbjudas?


Personligen tycker jag att det är egoism, okunnighet som gör folk till köttätare. Även en stor portion lathet är nog en bidragande effekt. "Men det är ju så svååååååårt att laga vegetariskt" säger alla, men de klappar en på axeln och tycker att man är superduktig! Laga den mat du brukar, men byr ut aset mot quorn eller passande grönsaker. Det är inte svårare än så!


Hälsoskäl. Vegetarianer drabbas inte lika ofta som blandkostare av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer i lungor och tjocktarmen. Vegetarianer har lägre blodtryck och kolesterolvärden.

Renare mat. En vegetarisk kost innehåller mindre av tungmetaller och miljögifter eftersom vegetabilier befinner sig längst ner i näringskedjan.

Etiska skäl. De flesta djur lever under onaturliga förhållanden i djurfabriker och dödas för att bli mat. För många känns det fel.

Miljöskäl. Odling av säd, baljväxter och grönsaker kräver mindre vatten och energi än djurproduktion. Ju större vattenbrist i världen desto större anledning finns till att äta vegetariskt. Grönsaksodlingar ger också betydligt mindre kväveutsläpp än kött-, ägg- och mjölkproduktion. Kväveutsläppen bidrar till försurningen.

Solidariska skäl. Det går 5-10 gånger mer odlingsareal för köttproduktion jämfört med motsvarande mängd vegetabiliskt protein. 90 procent av sojabönsskörden går till djurfoder.

Ekonomiska skäl. Lagas maten av bönor, säd, rotfrukter och säsongens grönsaker och frukter kan det bli betydligt billigare att äta vegetariskt.

Med reservation för att listan inte är komplett.


Vegetariska koster

Vegankost. innehåller endast födoämnen från växtriket som spannmålsprodukter, baljväxter, rotfrukter, grönsaker, svamp, frukt och bär. Många undviker också produkter som inneburit att djur har utnyttjats som t.ex läder och skinn, päls och produkter som testats på djur.

Glutenfri vegankost. En vegankost där produkter som innehåller gluten uteslutits. Denna kost väljs oftast av hälsoskäl ex. vid reumatism (RA), mag- och tarmbesvär och allergier.

Syra-bas-balansen. En variant av glutenfri vegankost. Bygger på Dr. Ragnar Bergs teorier om att man dagligen bör äta sju gånger så mycket basbildande föda som syrabildande. All mat är mer eller mindre bas- eller syrabildande.

Frugivorkost. Frugivorerna eller frukterianerna är veganer som låter växterna genomleva hela sin växtcykel. De äter endast växternas egen skörd som frukt, bär, cerealier och nötter även grönsaksfrukter som tomater, paprika, ärter och gurka.

Levande föda. heter det för att all mat äts oupphettad. Anhängarna menar att upphettad mat förlorar sin näring. De är veganer och äter alla slags vegetabilier, speciellt groddar av olika slag. Exempel på levande föda är energidrycker och - soppor. Protein och stärkelse blandas inte i samma måltid. Frukt ätes för sig och man blandar inte syrliga och söta frukter.

Lakto-vegetarisk kost. Dessa äter förutom alla vegetabilier även mjölkprodukter.

Lakto-ovovegetarisk kost. Som ovan och dessutom ägg.

Makrobiotisk kost. Bygger på principen om yin och yang och att få balans mellan dem genom kosten. De anser säd vara det mest balanserade födoämnet. En makrobiotisk kost består till 40-50 procent av kokt säd och fullkornsprodukter och till 25-35 procent av grönsaker och rotfrukter samt till 10-15 procent av baljfrukter och en mindre mängd ca 5-10 procent av frukt, alger och för en del fisk.

Ayurvedisk kost. Enligt ayurvediskt tänkande föds vi med en viss grundkonstitution. De finns tre grundtyper. Beroende på vilken grundtyp eller blandning av grundtyper man är behöver kosten se olika ut för att vi ska må bra.

Demi/fiskvegetarianer är egentligen inte vegetarianer eftersom fisk räknas som animalier.


Källa: vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist, 2001, Ica bokförlag. www.vegkokboken.com

 

 
 
Ingen bild

grannen

27 januari 2010 18:29

ska man alltså prova en vegetariskmånad? hmmm i sink so

 
Ingen bild

Mamma

28 januari 2010 12:41

Funderar starkt på att INTE bli vegeterian less på tjat om att djuren har rätt att leva i frid Jaha och har inte människor ätit blandad kost sedan urminnes tider? Löjligt att bara ta fram negativa saker om kött ätare Låt var och en välja själva

 
J

J

28 januari 2010 20:46

...

http://vonapa.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av J Von Apa - 15 februari 2011 18:03

TASK

Av J Von Apa - 4 november 2010 20:21

Ny mob. Messa ditt nr med namn. Gamla nr finns på andra telefonen. Orka föra över... Annars kan du lägga in ditt nr på FB så har jag det på mobben också! ...

Av J Von Apa - 20 oktober 2010 20:58

Kan folk sluta skriva om min blogg på facebook så att alla ser. Jag har faktiskt kollegor och familjemedlemmar som jag inte vill ska läsa den. Jag skyltar direkt inte med era bloggar! grr! Vill du ha den så fråga i ett diskret mail... ...

Av J Von Apa - 12 oktober 2010 23:24

Ni vet väl att Jag bloggar på annan adress numer. Om du har missat det så är det bara att fråga vilken... ...

Av J Von Apa - 12 oktober 2010 23:23


Idag börjar man fira upp de chilenska gruvarbetarna som sitter fast i en gruva 622 meter under marken. Enligt den chilenska tidningen El Mercurio bör man för varje räddad gruvarbetare räkna på knappt en timme; Först 20 minuter att hissa ner buren, ...

Presentation

Besöksstatistik

Fråga mig

1 besvarad fråga

Omröstning

Har du ljugit i din blogg?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fläskbok


Ovido - Quiz & Flashcards